Welke bedrijfscultuur past het beste bij jou?

Houd je van een open cultuur waarin je vrij bent om jouw ideeën te delen? Of vind je een hiërarchische cultuur met een duidelijke structuur juist fijn? In dit artikel vind je de meest voorkomende bedrijfsculturen in Nederland en kom je er achter welke cultuur het beste bij jou past!

De innovatieve cultuur

Een innovatieve cultuur herken je door de stimulans die wordt gegeven op het gebied van creativiteit en proactiviteit. Krijg je veel vrijheid en ben je niet bang om een risico te nemen? Dan is de kans groot dat jij je in een innovatieve cultuur bevindt. Het nemen van initiatief wordt hierin namelijk alleen maar aangespoord! Deze cultuur zie je veel terug in opkomende bedrijven waar ruimte is voor nieuwe ideeën, zoals startups en scale-ups.

Voordeel: Je kunt jouw creativiteit kwijt en krijgt vaak veel doorgroeimogelijkheden.

Nadeel: De structuur binnen een innovatieve cultuur is nog niet altijd even duidelijk, wat soms voor verwarring of frustratie kan zorgen.

De hiërarchische cultuur

De hiërarchische cultuur wordt voornamelijk gekenmerkt door verschillende lagen of ‘niveau’s’ binnen het bedrijf. Ook is sturing van een managementteam typisch voor een hiërarchische cultuur. Er is een duidelijk beleid binnen dit soort organisaties, daardoor weet je als medewerkers altijd wat er van je wordt verwacht.

Voordeel: Er is duidelijkheid, overzicht en sturing. De verwachtingen zijn duidelijk en er zijn vaak veel doorgroeimogelijkheden.

Nadeel: Er staat in veel gevallen iemand boven je. Er is niet altijd ruimte voor nieuwe ideeën en het doorvoeren en de interne processen kunnen lang duren.

De marktgerichte cultuur

De nadruk binnen een marktgerichte cultuur ligt voornamelijk op de resultaten van de medewerkers en dat zorgt voor competitie onderling. Een prestatiegericht bedrijf als dit heeft vaak een heel duidelijk doel voor ogen en motiveert de medewerkers door een beloning te geven voor de resultaten die worden behaald.

Voordeel: Je hebt een duidelijk doel voor ogen en wordt extra beloond voor jouw resultaten.

Nadeel: Je kunt je verplicht voelen om langer te werken en gedemotiveerd raken als je bepaalde resultaten niet hebt behaald. Ook kun je last hebben van onderlinge strijd en concurrentie.

De familiecultuur

Binnen een familiecultuur wordt er echt voor de medewerkers gezorgd. Iedereen mag zich hier thuisvoelen en vaak wordt er veel in hechte teams samengewerkt. De betrokkenheid binnen een familiecultuur is erg groot. Je kunt je problemen of zorgen makkelijker aankaarten bij je leidinggevende en je kunt er vanuit gaan dat hier ook daadwerkelijk iets mee wordt gedaan.

Voordeel: Er wordt voor je gezorgd en de betrokkenheid is groot. Je hebt het gevoel dat je zowel bij je leidinggevende, als bij je collega’s terecht kunt voor vragen, problemen en feedback.

Nadeel: Sommige aspecten van een familiale cultuur, zoals respect, empathie en het gevoel van ergens bij horen, voegen absoluut iets toe. Maar als bedrijven ze koppelen aan hoge verwachtingen op het gebied van prestaties en productiviteit, wordt dat anders. Er kunnen spanningen tussen werknemers en hun leidinggevenden door ontstaan. Als je directe baas een soort vader- of moederfiguur van je wordt, heb je misschien het gevoel dat je alle informatie moet delen. Andersom hebben ook leidinggevenden in zo’n setting de neiging om soms te gaan micromanagen. ‘Vader’ of ‘moeder’ kijkt met andere woorden bij alles mee.

Welke cultuur past bij jou?

Na het lezen van de bovenstaande bedrijfsculturen, heb je hoogstwaarschijnlijk al een beetje een idee welke cultuur er bij jou zou passen. En misschien zijn er wel meerdere bedrijfsculturen die bij jouw persoonlijkheid aansluiten. Toch is het handig om een idee te hebben van welke bedrijfsculturen er precies zijn. Misschien heb je zelfs nog niet nagedacht over de bedrijfscultuur, maar is het uiteindelijk toch belangrijker voor je dan je dacht. Duik er dus eens in en kom erachter welke cultuur er nu echt bij jou past!

Hoe kom je erachter?

Er zijn een aantal vragen die je kunt stellen tijdens een solliciatie gesprek om er achter te komen of er binnen het desbetreffende bedrijf een cultuur heerst die bij jouw past. Zo kun je vragen stellen als:

  • Waarom werk je hier graag?
  • Hoe laat komen medewerkers op kantoor en hoe laat gaan ze vaak weer naar huis?
  • Wat maakt dit bedrijf een betere, leukere werkgever?
  • Wat zou je aan dit bedrijf willen veranderen als het kon?

Hoewel dit niet alles prijsgeeft over de heersende bedrijfscultuur, licht het een tipje van de sluier op. Zo heb je minder kans dat je bedrogen uitkomt.

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!