Cross-functioneel werken: dit zijn de voordelen!

Elk bedrijf heeft verschillende teams met mensen die verschillende taken uitvoeren, maar wat als je medewerkers uit deze afdelingen in één team zet? Veel grote bedrijven als Netflix en Dropbox doen het: werken in cross-functionele teams. Cross-functioneel werken helpt met efficiënter en creatiever werken. Werk jij al in een cross-functionele werkomgeving, of ga je hier juist in werken? Hier krijg je mee te maken en dit zijn de voordelen!

Wat zijn de voordelen van cross-functioneel werken?

Cross-functioneel werken houdt in dat je met verschillende werknemers, met verschillende vaardigheden en kennis, samenwerkt. Laat de “traditionele” afdelingen dus even los en zet verschillende werknemers samen. Uit onderzoek is gebleken dat deze teams beter samenwerken. Er wordt bijvoorbeeld efficiënter gewerkt, doordat je voor een project niet steeds naar de verschillende afdelingen hoeft. Zo worden besluiten sneller genomen. Door iemand van financiën in het team te hebben, weet je gelijk of het budget realistisch is. Veel vraagstukken hebben invloed op de meerdere afdelingen. Vaak zijn dit complexe vraagstukken, waarbij je werknemers met verschil in kennis en de inzet van verschillende afdelingen goed bij kunt gebruiken.

Naast efficiëntie, stimuleren cross-functionele teams meer creativiteit. Door diversiteit in het team, kom je op andere ideeën dan wanneer je met allemaal dezelfde soort mensen bent. Zo kan de marketeer meedenken met HR en nieuwe branding ideeën inbrengen. Of de HR-medewerker, de marketeer helpen met zijn of haar mensenkennis. Daarbij dragen goede(!) cross-functionele teams ook weer bij aan de teambuilding.

Hoe ga je te werk?

Dus alles omgooien en aan de cross-functionele teams? Nee, er zijn zeker nog belangrijke dingen om rekening mee te houden. Niet voor elk bedrijf werkt het. Het is belangrijk dat er een platte organisatiestructuur is en iedereen openstaat voor nieuwe ideeën. Daarbij is het belangrijk dat iedere medewerker deze manier van werken begrijpt en ook stimuleert.

Het juiste team samenstellen

Het werken in een cross-functioneel team is niet voor iedereen weggelegd. Het is belangrijk om de juiste mensen bij elkaar te zetten. Vertrouwen is hierin essentieel. Je moet als team kunnen samenwerken en erop vertrouwen dat medewerkers zich in elkaar inleven en verdiepen. Iedereen moet het gevoel hebben dat zij gehoord worden en dat hun mening telt. Daarbij is het wel weer belangrijk om werknemers te hebben die echt van elkaar verschillen, denk aan vaardigheden en kennis. Om te zorgen dat dit goed gaat en de verschillende medewerkers en verschillende belangen niet tot conflict leiden, is het belangrijk om een paar medewerkers te hebben die ervaring hebben met het werken in cross-functionele teams. Het aanwijzen van een ervaren leider is hierin zeker aan te raden: zoals iemand die helpt met opstarten,  van orde houdt en verantwoordelijk is voor het succes van het team.

Duidelijke doelen

Een voordeel van cross-functionele teams is dus efficiëntie. Met verschillende medewerkers uit verschillende afdelingen en verschillende visies, is het daarom extra belangrijk dat er duidelijke doelen worden gesteld. Door het hebben van een duidelijk doel, waarin iedereen weet wat zijn of haar verantwoordelijkheden zijn, kun je samen beslissingen maken. Elke medewerker zal toch een eigen doel hebben hierin, dus zorg dat het algemene doel duidelijk is en iedereen zijn verantwoordelijkheid pakt.

Communicatie

Vooral ook hierin geldt: ‘communication is key’. Blijf als team communiceren. Het is handig om samen een (digitale) werkplek te hebben, waardoor iedereen op de hoogte blijft. Plan niet alleen een meeting in als er iets mis is gegaan, maar ook om kort even een rondje te maken. Waar is iedereen mee bezig? Kunnen jullie elkaar nog ergens bij helpen? Of misschien zijn er nog goede tips of ideeën. Daarbij is het ook heel belangrijk om overwinningen te vieren. Dit stimuleert ook weer het vertrouwen.

Een cross-functioneel team kan enorm veel bieden en erg succesvol zijn. Maar essentieel is het gezamenlijke doel voor ogen houden en vertrouwen. Werk als één team, dat samen werkt aan het succes van het bedrijf.

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!