Wil jij werknemer van de maand worden? Zo doe je dat!

Het streven naar het zijn van een goede medewerker zorgt voor veel nieuwe mogelijkheden. Je helpt hiermee niet alleen je werkgever, maar ook jezelf op de lange termijn. Door te streven naar succes groei je op professioneel gebied, als individu én in je team. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, en je hoeft jezelf er ook niet voor over de kop te werken. Wat je dan wel moet doen om de titel ‘Werknemer van de maand’ te verdienen? Je leest het in dit artikel!

Leer je manager goed kennen

Je kunt het leven van jouw manager (en die van jezelf) een stuk makkelijker maken door te begrijpen hoe hij of zij te werk gaat. De eerste stap is uitvinden wat hij of zij van jou nodig heeft. Vervolgens kun je voor jezelf uitzoeken hoe je hem of haar dit gaat bieden. Geeft hij of zij bijvoorbeeld de voorkeur aan schriftelijke updates? Of bespreekt jouw manager dit liever face to face? Geef je jouw presentaties via Powerpoint? Of wordt er eerder een mondelinge presentatie van je verwacht? Door na te gaan waar de voorkeuren van jouw manager liggen, geef je jezelf een enorme voorsprong.

Weet naar welke doelen je streeft

Weet jij wat de strategische doelen van jouw organisatie zijn? En ben je op de hoogte van de missie en de visie van het bedrijf waar je voor werkt? Zo niet, dan is het zinvol om hier eens goed naar te kijken. Door de doelen helder te hebben, kun je een duidelijk pad voor jezelf creëeren om daar te komen. Daarnaast laat je aan je leidinggevende zien dat je serieus bent. Ook zorgt het nastreven van doelen voor meer motivatie bij jezelf. Een win-win-win-situatie als je het ons vraagt!

Houd je manager op de hoogte

Een goede manager wil zonder te hoeven micromanagen, toch van alles op de hoogte zijn. Door hem of haar dus in te lichten van belangrijke, maar ook minder belangrijke dingen die spelen binnen het bedrijf, doe je hem of haar hoogstwaarschijnlijk een enorm plezier! Zorg dat jouw werkgever niet voor verrassingen komt te staan. Is er bijvoorbeeld een probleem met een klant, dat uit de hand lijkt te lopen? Geef dat dan tijdig aan.

Verwacht geen micromanagement van jouw manager

Hoewel de meeste medewerkers juist niet gemicromanaged willen worden, vinden sommige mensen het soms ook wel fijn om aan de hand meegenomen te worden. Het klinkt misschien hard, maar jouw leidinggevende is er niet om alles voor jou voor te kauwen. Dan hebben we het natuurlijk niet over de inwerkperiode. Dat is een tijd waarin je dit juist van jouw manager mag verwachten. Maar na deze periode is het aan jou om te laten zien wat je kan. Je bent dan ook niet voor niets aangenomen voor jouw skills! En vergeet niet: vragen kan altijd. Maar door te laten zien dat jij weet wat je moet doen en zelfstandig aan de slag kunt, creëer je een hoop waardering en ontzorg je jouw manager.

Kom je deadlines na

Dit is natuurlijk een inkoppertje: kom je deadlines na! Al gaat het om kleine dingen die misschien niet heel hoog op jouw to-do lijst staan; als het voor een bepaalde tijd/datum gedaan moet zijn, doe het dan. Juist door het tijdelijk afstrepen van de kleine dagelijkse taken, zorg je voor vertrouwen. Daarnaast levert het jezelf ook minder kopzorgen op aan het einde van de week.

Werknemer van de maand

Kom met oplossingen, niet met problemen

Als je tegen bepaalde problemen aanloopt, moet je deze bespreken met jouw manager. Maar voordat je het gesprek aangaat, kan het zinvol zijn om zelf al eens na te denken over wat jij een goede oplossing zou vinden voor het probleem. Zo leg je de druk niet in de handen van jouw manager, maar creëer je een gevoel van saamhorigheid: “We lossen dit samen op”.

“Do what you say, say what you do”

Doe wat je zegt en zeg wat je doet, of met andere woorden: kom je afspraken na. Je kunt natuurlijk van alles beloven en van de daken schreeuwen wat jij voor jouw werkgever kunt betekenen, maar als je dit vervolgens niet nakomt, snij je jezelf hier alleen maar mee in de vingers. Zorg ervoor dat als je iets zegt, je dit ook doet en dat niemand hiervoor achter je broek aan moet zitten. En gaat iets toch niet lukken? Geef dit dan eerlijk toe en geef het tijdig aan. Ook dan is er niets aan de hand!

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!