Zo haal jij jouw doelen

Iedereen heeft doelen, dromen en dingen die hij of zij wil bereiken. Toch kan het soms lastig zijn om hier actie in te ondernemen en daadwerkelijk je doelen te halen. Doelen en dromen stellen en halen is essentieel voor je ontwikkeling en werkgeluk. Hoe je dit doet? Eerst doel: lees verder – wij geven tips!

Waarom is het belangrijk om doelen te stellen?

Doelen en dromen helpen je richting te geven in wat jij wil, ze geven je een bestemming. Door te dromen weet je wat je belangrijk vindt het in het leven en wat je wil bereiken. Hier doelen voor stellen, maakt dat deze dromen niet blijven bij ideeën, maar ook daadwerkelijk verwezenlijkt worden. Door doelen te stellen creëer je focus op jouw droom – jouw zingeving. En bij het behalen geeft het ook nog een enorme boost aan je zelfvertrouwen. Toch kan het lastig zijn om van dromen doelen te maken en deze doelen te halen. Als je niet lekker in je vel zit of moe bent, is het makkelijker om dingen uit te stellen. Op korte termijn is dat top: je hoeft niet nu in actie te komen. Toch zal het op langere termijn aan je blijven knagen. Je dromen verdwijnen niet zomaar. Het stellen van goede doelen zorgt ervoor dat je je gaat richten op de actie, in plaats van je droom uitstelt voor “een beter moment”. Aan de slag dus!

Wat kan je doen om het makkelijker te maken om je doelen te halen?

Bepaal jouw doel

Weet je eigenlijk wel precies wat jouw doel is? Schrijf het eens helder en duidelijk op wat jouw einddoel is. Roepen dat het allemaal anders moet, zonder te weten waar je daadwerkelijk heen wil, zal niks veranderen.

Deel jouw doel op in kleine stapjes

In één keer een droom of doel behalen is ambitieus en zal je waarschijnlijk alleen maar demotiveren. Deel daarom jouw doel op in kleinere doelen zodat ze behapbaar zijn en je snel kan afstrepen (vertrouwensboost!).

Maak jouw doel(en) specifiek

Door je doel specifiek te maken, zal het makkelijker worden om te halen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door de SMART-methode. Zo geef je je doelen een duidelijke focus en maak je ze meetbaar om te kunnen afstrepen.

Maak het visueel

Door de doelen visueel te maken, heb je een beter overzicht en kun je de doelen ook afstrepen. Een tip: maak jouw doel in trapvorm. Schrijf bovenaan jouw einddoel. Trapsgewijs schrijf je de kleine doelen op die leiden naar jouw einddoel. Zet dit overzicht op een zichtbare plek.

Stel doelen waar je zelf invloed op hebt

Bij sommige doelen kun je afhankelijk zijn van anderen. Hierdoor is het lastig om een datum te stellen of soms ook om het doel te halen. Je hebt niet op alles controle. Stel hierin doelen voor jezelf waar jij ook echt alleen zelf invloed op hebt.

Vertel je doel aan anderen

Wel kan het handig zijn om anderen bij jouw doelen te betrekken. Het is vaak moeilijker om jezelf te motiveren, dan iemand die meekijkt en jou motiveert. Betrek een collega of je manager bij jouw doelen.

Tegenslagen horen erbij

Hoe goed je plan en doelen ook zijn, er kan altijd een tegenslag zijn – maar laat je niet uit het veld slaan! Geef niet gelijk op, maar richt je op je aanpassingsvermogen. Wees flexibel om je doel (bij te schaven en) alsnog te halen.

 

Kortom: dromen en doelen zijn belangrijk voor je ontwikkeling en werkgeluk. Door het slim aan te pakken, lukt het je om je doelen te behalen. Doe het in kleine stapjes en met een duidelijke focus. Succes!

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!