Wat als je erachter komt dat je medewerkers zich steeds meer geïsoleerd, gestrest, angstig en emotioneel uitgeput voelen door de gevolgen van de pandemie? Hoewel dat hopelijk niet het geval is voor jouw team, is het voor velen wel de realiteit. Wat kun je hier aan doen als bedrijf en hoe voorkom je dit in het vervolg? Je leest het hier!
Waarom is focussen op welzijn zo belangrijk?
Er zijn een aantal redenen waarom het belangrijk is om het welzijn van medewerkers op afstand te ondersteunen. De drie voornaamste redenen hiervoor zijn:
- Focussen op welzijn vermindert gevoelens van isolatie
- Verbetering van het welzijn kan een burn-out tegengaan
- Bloeiende werknemers zijn productiever
Het klinkt misschien als vergezocht, maar de waarheid is dat het welzijn van medewerkers een direct effect heeft op het succes van je bedrijf. Iedere medewerker draagt namelijk bij aan de collectieve inspanning dat jouw bedrijf drijft. Als jouw collega’s zich niet op hun best voelen, is de kans groot dat je dit ook aan hun resultaten merkt. Met de volgende tips zorg je ervoor dat jouw medewerkers zich goed voelen en dus goed presteren!
1. Maak één op één meetings onderdeel van je planning
Jouw agenda als manager zit waarschijnlijk al vol met allerlei belangrijke vergaderingen. En misschien wil je liever niks meer toevoegen aan je bord, maar een makkelijke manier om polshoogte te nemen en ondersteuning te bieden aan je medewerkers, is door de tijd te nemen en oprecht te vragen hoe het met je werknemer gaat tijdens één op één meetings. Stel bijvoorbeeld vragen als: hoe zit het met je energieniveau? Wat kan ik doen om je te ondersteunen? Wanneer heb je voor het laatst een vrije dag genomen om je op jezelf te concentreren? Hoe voel je je de laatste tijd over je werk? Is er iets in je leven aan de hand waarover je graag zou willen praten? Zo voelt jouw collega zich gehoord en alleen dat al kan veel verschil maken.
2. Zorg voor een open cultuur
Zorg voor een cultuur waarin mensen zich vrij voelen om bij jou als werkgever hun verhaal te doen. Dat bereik je door zelf ook transparant en open naar je medewerkers te zijn en iemand niet te oordelen als ze naar je toe komen om iets te vertellen. Vraag ook regelmatig aan je medewerkers hoe het met ze gaat of stuur ze een e-mail. Door een cultuur van zorgzame communicatie te bevorderen, zullen je medewerkers zich meer op hun gemak gaan voelen als ze naar je toe komen met zorgen en verzoeken. Door medewerkers te laten zien dat iedereen stress voelt en dat iedereen steun verdient, moeten ze zich aangemoedigd voelen om die mentaliteit voor zichzelf over te nemen.
3. Investeer in een welzijnsprogramma van het bedrijf
Jouw bedrijf heeft alle essentiële arbeidsvoorwaarden waarschijnlijk goed op orde, zoals een ziektekostenverzekering. Toch zijn er nu veel bedrijven die voorwaarden aan het rijtje toevoegen: denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van een welzijnsprogramma voor het bedrijf als een werknemersvoordeel. Wellness-programma’s omvatten vaak zaken als welzijnsuitdagingen voor bedrijven, begeleide meditatiesessies, virtuele oefengroepen, wellnesslessen en emotionele ondersteuningsdiensten. Het streven naar gezondere en gelukkiger medewerkers is niet alleen een goede beslissing op menselijk niveau, maar het is ook een slimme zakelijke zet.
4. Bied niet alleen vrije tijd aan, maar maak het verplicht
Hoewel welzijnsuitdagingen, welzijnsprogramma’s en check-ins voor het bedrijf goede manieren zijn om het welzijn van de werknemers op het werk te behouden, moeten werknemers echt voor zichzelf zorgen en af en toe een dag vrij nemen. Veel bedrijven bieden betaald verlof aan, maar vergeten vaak hun werknemers aan te moedigen om er ook daadwerkelijk gebruik van te maken. De oplossing? Maak vrije tijd verplicht. Als manager is het jouw taak om je werknemers in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat ze op hun vrije dagen niet stiekem e-mails binnenkomen of online inloggen tijdens bedrijfssluitingen. Je moet het goede voorbeeld geven. Neem ook vrije tijd en reageer niet op berichten of e-mails wanneer je offline zou moeten zijn.