Zo schrijf je een aantrekkelijke vacaturetekst!

Toptalent aantrekken begint allemaal bij een leuke, aantrekkelijke vacaturetekst. Maar hoe doe je dat? Waar begin je, wat is belangrijk en hoe zet je dit het beste op papier? Met onze tips loopt jouw inbox binnen een mum van tijd vol met sollicitaties!

Waar ben je naar op zoek?

Voordat je in de pen klimt zijn er allerlei dingen die je voor jezelf moet afkaarten. Waar ben je precies naar op zoekt? Welke skills heeft iemand nodig? Welke rol wil je dat iemand opneemt in het bedrijf. Maak voor jezelf een lijstje met de meest essentiële punten die niet in je vacature mogen ontbreken en gebruik dit als leidraad.

Vergeet de intro niet!

Het kan als kandidaat-zijnde soms lastig zijn om door alle vacatures die online staan te spitten. Je maakt het iemand daarom een stuk makkelijker door een aantrekkelijke intro te schrijven. Oh, en vergeet ook de kop niet! Je wil talent aantrekken en dat doe je door een verhaal op papier te zetten waar mensen nieuwsgierig en enthousiast van worden. Maak het dus niet te saai, te algemeen of te langdradig, maar zorg er natuurlijk wel voor dat de tekst professioneel blijft en je nog steeds serieus genomen wordt.

Schets een beeld van de doorsnee werkdag bij jou op kantoor

Je maakt een vacaturetekst al snel een stuk aantrekkelijker door ergens een beeld bij te schetsen. Omschrijf daarom zo gedetailleerd mogelijk hoe een doorsnee werkdag eruit ziet. Benoem bijvoorbeeld dat je op maandag eerst het weekend bespreekt met je collega’s, samen een bakje koffie drinkt en vervolgens enthousiast aan de bak gaat! Of vertel over de leuke borrels op vrijdagmiddag, de afwisselende taken die je hebt en de algemene sfeer op het kantoor. Zorg ervoor dat een kandidaat zichzelf er al helemaal ziet werken!

vacature

 

Vertel wat je als werkgever kunt bieden

Natuurlijk wil je weten wat iemand in huis heeft om een rol te vervullen, maar benoem ook wat jij een kandidaat als werkgever kunt bieden. Waarom ben je een betere werkgever dan de concurrent? Wat zijn de missie, visie en kernwaarden van jouw bedrijf en waarom is dit voor jou zo belangrijk? Denk hier goed over na en zet dit in je vacaturetekst. Maak dit zo aantrekkelijk mogelijk, maar blijf wel altijd eerlijk! Zo voorkom je dat je verwachtingen schept die je misschien niet kunt nakomen.

En actie!

Maak het een sollicitant niet te moeilijk. Tegenwoordig kan alles binnen één klik geregeld zijn. Wordt er eerst van iemand gevraagd om een motivatie- en sollicitatiebrief te schrijven of een formulier invullen en kan hij of zij dan pas solliciteren? Dan is de kans groot dat veel mensen vroeg afhaken. Maak het zo eenvoudig mogelijk, door bijvoorbeeld alleen een actieknop te weergeven waar iemand direct mee kan solliciteren. Meer informatie over deze kandidaat kun je altijd later nog vragen tijdens een telefonisch of persoonlijk gesprek.

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!