Zo schrijf je een pakkende vacaturetekst

Ben je dringend op zoek naar een geschikte kandidaat voor die ene vacature die al zo lang openstaat, maar komt er maar niemand op af? Misschien zit de fout hem dan in een verkeerde vacaturetekst. Een te langdradige, ingewikkelde of stoffige vacaturetekst kan ervoor zorgen dat er weinig interesse is in de job, terwijl jouw bedrijf misschien het tegenovergestelde is van deze termen. Met deze tips til je jouw vacaturetekst  naar een hoger niveau!

First things first

Schrijf voor jezelf op wat je wil weten van een kandidaat én wat je wil dat de kandidaat van het bedrijf en de functie weet. Tip: schrijf alleen dingen op die écht belangrijk zijn en zorg er vervolgens voor dat je dit in een leuke, aantrekkelijke tekst naar buiten brengt in de vacature. Zo is het bijvoorbeeld handig voor de kandidaat om te weten wat het bedrijf precies doet, maar de hele bedrijfsgeschiedenis kun je gerust achterwege laten. Zet de belangrijkste informatie in het begin van iedere alinea en eindig de alinea dan weer met een pakkende zin!

Keep it simple

Houd niet alleen het verhaal, maar ook de zinnen kort. Een langdradige uitleg van de vacature kan er al snel voor zorgen dat potentiële kandidaten halverwege afhaken (of in slaap vallen). Ook een te ingewikkelde tekst kan voor verwarring zorgen. Zelfs als het bedrijf waar je voor werkt nog zo gecompliceerd in elkaar zit, is het belangrijk om de uitleg zo simpel en overzichtelijk mogelijk te houden. Geef de kandidaat de kans om zelf met vragen te komen en verder onderzoek te doen naar het bedrijf.

Leg uit waar jouw bedrijf voor staat

Wat is de bedrijfscultuur van jouw bedrijf? Aan welke normen en waarden houd je je vast? En wat kun je als medewerker leren bij dit bedrijf? Beantwoord deze vragen voor jezelf en benoem deze op een beknopte manier in de vacature. Zo kom je er als lezer achter of jouw manier van werken aansluit bij de manier waarop het bedrijf te werk gaat. Ook krijgt de lezer hierdoor een idee of en of er echt iets te leren valt.

Hoe schrijf je een pakkende vacaturetekst?

Weekomschrijving

Om een duidelijk beeld te scheppen van de functie die je open hebt staan, kan het helpen om een weekomschrijving in de vacature te zetten. Zo kan iemand zich meteen een voorstelling maken van het kantoor, de functie en de werktijden en bepalen of dat bij hem of haar past.

Praktische zaken

Het is handig om praktische zaken puntsgewijs te benoemen in een vacature. Benoem bijvoorbeeld wat je als bedrijf van een kandidaat vraagt, zoals de gewenste opleiding, het aantal jaar ervaring en welke skills nodig zijn voor de functie. Ook wat jij als bedrijf biedt kun je gemakkelijk puntsgewijs benoemen. Denk daarbij aan een salarisomschrijving, de secundaire arbeidsvoorwaarden en leuke uitjes die op de planning staan waar je als nieuwe collega van kunt meegenieten!

Verplaats je in de lezer

Is jouw nieuwe vacature eindelijk af? Check het dan nog eens voor een laatste keer en verplaats je hierbij in de kandidaat. Stel je voor dat je geen enkele kennis hebt van het bedrijf en kijk of je dan door middel van de vacature alles te weten komt wat je zou moeten weten voor je gaat solliciteren. Zet er vervolgens nog een leuke afbeelding of quote bij en jouw vacature is klaar om gedeeld te worden.

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!