Zo upgrade je jouw netwerkskills!

Een goed netwerk is enorm waardevol voor je carrière. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe baan, of juist je partnernetwerk wil uitbreiden: ‘networking is key’. Leg contact met mensen en zorg ervoor dat iedereen om jouw visitekaartje vraagt. Hoe je dat doet? Wij zetten de beste tips voor je op een rijtje!

Investeer

Zowel je huidige relaties als eventuele nieuwe relaties hebben tijd en aandacht nodig. Investeer hier dus in! Blijf net even een uurtje langer op kantoor of plan een lunch in met jouw belangrijke businesspartner bijvoorbeeld. Zo laat je zien dat je om de connectie geeft én creëer je respect.

Think out of the box

Kom met creatieve ideeën om nieuwe relaties aan te gaan. Zit je bijvoorbeeld in een gedeelde kantoorruimte met andere bedrijven? Maak dan eens een cake of taart en deel deze uit aan andere bedrijven. En onderhoud huidige relaties ook op een creatieve manier. Het inplannen van een standaard zoom-meeting levert weinig nieuws op. Ga er eens op uit met je collega’s, jouw team of je partners en maak er een feestje van!

Erop af!

Wacht niet af. Wees proactief in het benaderen van mensen. Zelfs als je het eng vindt. Het is altijd goed om uit je comfortzone te stappen en gewoon eens iemand aan te spreken. Doe je dit een paar keer? Dan zul je al snel doorhebben dat de reactie daarop vrijwel altijd positief is.

Non verbale communicatie

Denk aan je houding en je non-verbale communicatie. Een goede manier om onbewust een connectie met iemand te creëeren, is door iemand zijn gedrag te spiegelen. Gaat iemand met zijn handen over elkaar staan, ga dan ook zo staan. Praat iemand veel met zijn handen, doe dan hetzelfde. Met deze subtiele details maak je al een groot verschil!

Zoek naar overeenkomsten

Heb je net een nieuwe relatie gelegd, maar weet je niet zo goed waar je het over moet hebben? Zoek dan naar overeenkomsten. Het hoeft niet altijd over werk te gaan. Vraag naar iemand zijn hobby’s, sport, vrienden of familie. Toon oprechte interesse! Dat wordt altijd gewaardeerd. En zoek dan vervolgens naar overeenkomsten. Wellicht deel je een passie voor koken met elkaar. Dat schept een band en zorgt ervoor dat jouw nieuwe relatie echt over jou te spreken is.

Zorg altijd voor een goed verhaal

Bereid jouw verhaal goed voor. Wie ben jij en wat doe je? Zorg dat dit verhaal staat als een huis! Én zorg ervoor dat je het zo enthousiast mogelijk overbrengt. Heb je bijvoorbeeld je eigen bedrijf? Dan kun je iemand in een paar korte zinnen geïnteresseerd maken in jouw bedrijf of product. Denk dus van te voren goed na over hoe je jouw verhaal naar buiten wil brengen en vertel dit in het kort tegen iedereen die je leert kennen.

Wees sociaal

Sociaal zijn doe je door te luisteren, oprechte interesse te tonen en de juiste vragen te stellen. Probeer iemand altijd uit te laten praten, hoe graag je jouw punt ook wil maken! En zorg ervoor dat iemand zich echt gehoord voelt. Het is verstandig om hier bij ieder gesprek dat je hebt mee te oefenen. Zorg ervoor dat je altijd meer luistert, dan dat je spreekt. En als je spreekt, zorg dan dat je iets nuttigs of positiefs zegt. Daardoor laat je net een betere indruk achter.

Geef iets terug

Wees niet alleen vriendelijk en sociaal, maar geef iemand het gevoel dat je iets voor ze doet. Geef iemand bijvoorbeeld de gouden boekentip, link iemand uit jouw huidige netwerk aan je nieuwe connectie of help ze bij een probleem dat wordt geuit. Zo laat je zien dat je actie onderneemt en dat je jouw mooie praatjes ook nog eens kunt onderbouwen. Zo geef je jouw netwerk skills een boost!

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!