Zo voorkom je een te hoge werkdruk

Wanneer je aan een willekeurig persoon vraagt hoe het gaat, dan is de kans groot dat zij antwoorden met: druk! Tegenwoordig is iedereen druk, druk druk. De krapte in de arbeidsmarkt maakt de werkdruk ook zeker niet lager. Hoe zorg je er als werkgever nu voor dat medewerkers geen hoge werkdruk ervaren, of erger nog: eronder bezwijken? Wij geven tips!

Wat is werkdruk?

Er kampen steeds meer mensen met klachten door een te hoge werkdruk. Een hoge werkdruk ontstaat wanneer je te veel werk hebt en te weinig tijd om het af te krijgen. Echter kan die druk ook zeker door jezelf worden opgelegd omdat je te veel hooi op je vork neemt of alles te goed wil doen. Dit veroorzaakt spanning en stress. Wanneer de stress en spanning te hoog oploopt, gaat dit ten koste van werkplezier, effectiviteit en creativiteit. En als je hier langer mee doorloopt lijdt je gezondheid eronder. Voor jezelf, je collega’s en als werkgever is het dus key om een gezonde werkdruk te hebben. Een gezonde werkdruk houdt in niet te hoog én niet laag. Een te lage werkdruk kost ook energie. Een goede balans tussen je werkbelasting en draagkracht is belangrijk. De hoeveelheid werk, het niveau en de grootte van de taak of taken bepalen de werkbelasting – dit is echter ook gecombineerd met de manier waarop jij hiermee omgaat en de druk die je hierbij ervaart. Wanneer je midden in een scheiding ligt zal de werkbelasting hoger zijn dan wanneer je je fit en gelukkig voelt. Je werkbelasting moet in balans zijn met jouw draagkracht: wat kan je aan? Denk aan je skills, interesses en opleiding. Als je te veel werk hebt dan dat jij op dat moment aankan, wordt de druk te hoog en zul je stress ervaren. Helaas is die balans vaak moeilijk te behouden.

Werkdruk of niet opgeladen?

In principe is hard werken, lichte stress en veel werktaken niet slecht. Tuurlijk moet dit niet te veel worden, maar vaak wordt vergeten dat je ook moet opladen. Verbruikte energie, moet ook weer opgeladen worden – je moet genoeg rust nemen. Dit is ook een beetje een probleem van de samenleving die we hebben gecreëerd. Druk zijn is een statussymbool geworden. We hebben het allemaal druk en wanneer iemand het niet druk heeft, wordt er eerder op neergekeken dan gedacht: lekker zeg, slim bezig! Het wordt toegejuicht om te multitasken, over te werken en vooral: te zeggen dat je het zo druk hebt. Hierin vergeten veel mensen om hiervoor ook op te laden. Gewoon even tijd voor jezelf, even een avondje niks plannen en natuurlijk goed slapen. Je hersenen hebben slaap nodig om dingen op te slaan, emoties te kunnen reguleren, je concentratie, oftewel: om je werk te doen en gelukkig te zijn. Je werkdruk ligt nauw in lijn met hoe druk je het hebt hier buiten en de druk die jij jezelf oplegt.

Mensen aannemen en taken verdelen?

Het antwoord op te veel werkdruk is vaak: meer mensen aannemen. Echter is dit (zeker de laatste tijd) makkelijker gezegd dan gedaan. Als iemand nu al aan het einde van zijn Latijn zit, wil diegene niet ook nog iemand moeten inwerken. Daarbij wordt er verwacht dat het personeelstekort de komende jaren alleen maar gaat toenemen. Stel je als werkgever hierop in. Je wil niet dat de werkdruk te veel toeneemt voor je huidige medewerkers dat dit leidt tot verloop en burn-outs. Dan ben je nog verder van huis! Het werk meer verdelen over andere medewerkers is ook niet altijd de oplossing. Tuurlijk is het goed om een stapje terug te doen als je merkt dat de werkdruk te hoog wordt en wat taken naar anderen te schuiven. Alleen neemt hierdoor de werkdruk bij die andere medewerkers ook weer toe. Daarbij kan dit de mentale werkdruk ook verhogen. Je weet niet hoe lang het duurt, iemand kan zich schuldig voelen dat taken overgenomen moeten worden of de taken kunnen net te lastig zijn voor andere medewerkers waardoor het extra energie (en misschien wel zelfverzekerdheid) kost.

Een goede basis

Het is belangrijk om een goede basis te hebben qua werkcultuur. Een open cultuur is hier de basis van. Zorg dat medewerkers het durven te zeggen wanneer zij te veel druk ervaren. Plan genoeg gesprekken in met je medewerkers waarbij ze dit kunnen aangeven, een plan kunnen maken en dit kunnen evalueren. Werk op zichzelf veroorzaakt geen druk, dit ontstaat altijd in de context en perceptie van medewerkers. Je kunt dit als medewerker of werkgever dus wél zelf creëren. Werkstress ontstaat vaak door een gebrek aan autonomie, binding en competentie. Als werkgever heb je hier controle op. Wanneer jij als werkgever doet aan micromanagen, een angstcultuur in stand houdt of overwerken normaal maakt, is het logisch dat de werkdruk omhoog schiet. Het is belangrijk dat je medewerkers genoeg autonomie hebben en transparant kunnen zijn. Geef medewerkers vertrouwen en vrijheid om tijd in te delen en prioriteiten te stellen. Schep duidelijke verwachtingen. Als leidinggevende is het belangrijk dat je begrip kan tonen en competenties kan herkennen. Vaak ontstaat hierdoor onbewust werkdruk. De beste manier om werkdruk op te lossen is het vergroten van werkgeluk. Bevlogen medewerkers krijgen minder snel stress of negatieve associaties. Door competenties te herkennen kan je medewerkers helpen met het ontdekken van hun talenten en hier meer mee te laten werken. Wanneer het hun makkelijker af gaat, zal de werkdruk verlagen.

Efficiënter werken

De korte praatjes bij het koffie-automaat of een rondje wandelen zijn nodig om optimaal te presteren. Kijk hier dus niet op neer als werkgever, maar stimuleert dit. Zorg dat in iemands takenpakket tijd is voor deze rustmomentjes en ook vooral voor onverwachte zaken. Misschien hou je die tijd over, maar dan is er vast iets dat de medewerkers kunnen doen. Stimuleer vakantiedagen en ontspanning bij je medewerkers. Bij meer tijd dan werk is de beste oplossing: efficiënter werken. Er zijn veel boeken en theorieën over efficiënt werken. Zorg dat er ruimte is om dit uit te proberen. Door een duidelijk overzicht zij mensen minder gevoelig voor stress en kan je de taken eventueel beter verdelen.

Veerkracht

Het enige waar je zelf echt invloed op hebt, is hoe je naar dingen kijkt. Werkdruk is vaak iets wat iemand zichzelf opgelegd. Door verantwoordelijkheid te nemen en te kiezen voor iets, in plaats van het te moeten, neemt veel druk af. Veerkrachtige mensen kunnen beter omgaan met stress – weten wat jou energie kost en geeft. Maak bewuste keuzes en daar hoort ontspanning ook bij. Zorg dat je als werkgever een veerkrachtige werkvloer stimuleert.

Kortom: er kampen steeds meer mensen met werkdruk. Echter is werk op zichzelf geen druk, het is de context of perceptie van een persoon. Wat maakt dat je de hoogte van de druk als werkgever en medewerker in de hand hebt. Hierin is het belangrijk dat je tijd vrijmaakt om ook energie aan te vullen. Geef als werkgever genoeg autonomie, spot talenten en zorg voor een veerkrachtig bedrijf met veerkrachtige medewerkers.

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!