Zo zorg je voor meer creativiteit op de werkvloer!

Tegenwoordig is er tussen bedrijven meer concurrentie dan ooit. Om de beste in de markt te zijn moet je daarom creatief zijn. Gelukkig zijn er een aantal manieren om de creativiteit op de werkvloer te verhogen: van het veranderen van de inrichting van het kantoor, tot het creëeren van meer zelfvertrouwen bij de medewerkers. Wij zetten alle tips voor je op een rijtje!

Inspirerende omgeving

Witte muren, TL-buizen en een zwart tapijt zijn niet erg bevorderlijk voor je creativiteit. Zorg dat de ruimte waarin je werkt inspirerend is. Discolichten die constant van kleur veranderen zijn natuurlijk niet nodig: met een aantal planten en wat kleur kom je al een heel eind. En wist je dat kleuren invloed hebben op je focus? Zo bevordert de kleur blauw je creativiteit en zorgt rood juist voor meer focus op details. Deze kleuren kun je aanbrengen in verschillende ruimtes. Zo kun je verschillende plekken creëren om te werken die jouw creativiteit bevorderen.

Creatief zelfvertrouwen

Iedereen is creatief. Echter zijn veel mensen bang dat hun creatieve ideeën als raar worden gezien. Zorg voor een comfortabele omgeving, waarin iedereen zijn ideeën kan laten gaan. Natuurlijk hoeft niet ieder idee een miljoenenidee te zijn, maar door allemaal alles op tafel te gooien creëer je een open werksfeer waarbij mensen elkaar kunnen inspireren. In een team met collectieve nieuwsgierigheid, durven werknemers hun creativiteit te tonen!

Creabea

Plek om te experimenteren

Blijf niet hangen in een “zo-doen-wij-het-hier-altijd” mentaliteit, maar durf te experimenteren. Bekijk samen met het team eens naar hoe jullie het nu doen en hoe het eventueel ook zou kunnen. Door ideeën eens gewoon uit te proberen, ontstaan weer nieuwe ideeën: faal, leer en probeer weer iets anders. Misschien zorgt een gefaald project juist weer voor inspiratie bij een andere werknemer. Experimenteren kan klinken als een risico en het verliezen van controle, maar het zorgt juist voor een andere situatie én dus nieuwe prikkels en ideeën.

Nieuwe prikkels

Fiets jij iedere dag via dezelfde weg naar je werk? Neem dan eens een andere weg! Creativiteit wordt gestimuleerd door dingen in een ander perspectief zien. Het uitproberen van nieuwe hobby’s of je kennis uitbreiden geeft je nieuwe prikkels en dus meer creativiteit. Ga eens een keertje mee met je broer naar de skatebaan of schrijf je in voor een cursus storytelling. Of drink je koffie gewoon eens op een andere plek – iedere nieuwe prikkel zorgt voor nieuwe inspiratie.

Teamdiversiteit

Binnen een bedrijf heb je verschillende mensen. Maar vaak trekken de mensen die hetzelfde denken naar elkaar. En dat zorgt niet voor nieuwe prikkels. Wissel de teams binnen jouw bedrijf daarom eens door elkaar. Wie weet komt de secretaresse wel het perfecte nieuwe marketingidee. Een divers team zorgt voor nieuwe invalshoeken. Zorg daarom dat alle verschillende werknemers eens met elkaar in gesprek gaan!

Kortom: het leven is te kort om elke dag hetzelfde te doen. Door het stimuleren van nieuwe prikkels, diversiteit van medewerkers en door te experimenteren, verhoog je de creativiteit op de werkvloer en onderscheidt jij je van de concurrent.

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!