7 tips om je medewerkers tevreden houden (zonder salarisverhoging)

Hoewel veel medewerkers erg blij worden van een hoger salaris, is dit zeker niet de enige manier om jouw team tevreden te houden. Zo zijn er een hoop andere manieren waar je aan kunt denken: van betere secundaire arbeidsvoorwaarden tot aan het bieden van goede doorgroeimogelijkheden en een goede privé- en werkbalans. Je leest het hier!

1. Zorg voor een goede privé- en werkbalans

Als topwerkgever is het aan jou de taak om een omgeving te creëren waar medewerkers zich mee kunnen verbinden. Iedereen moet met een goed gevoel naar het kantoor gaan. En om dit te doen, is het belangrijk dat het werk goed te combineren is met iemand zijn privéomstandigheden. Geef je collega’s bijvoorbeeld genoeg flexibiliteit en denk ook aan vakantiedagen. Gun je medewerkers rust en je zult zien dat je hier veel waardering en een hogere inzet voor terugkrijgt!

2. Betrek je medewerkers bij het grotere plaatje

Bied je medewerkers de mogelijkheid om het verschil te maken voor jouw bedrijf. Deel alles wat er binnen het bedrijf gebeurt en geef mensen de kans om deel uit te maken van het ‘grotere’ plaatje. Door meer betrokkenheid te creëren zorg je ervoor dat collega’s veel meer zin hebben in hun werk én creëer je direct een groter saamhorigheidsgevoel!

3. Wees eerlijk en transparant

Feedback ontvangen en het vermogen hebben om te luisteren naar de zorgen van de ander is belangrijk, maar wat je er achteraf mee doet is pas echt essentieel. Geef gehoor aan de feedback die je krijgt van jouw team. Is er iets wat volgens je medewerkers anders of beter kan? Probeer er dan alles aan te doen om hier niet alleen naar te luisteren, maar ook te bewerkstelligen. Alleen dan zorg je voor tevredenheid!

4. Creëer een carrièrepad

Veel bedrijven beloven van alles, zoals het aanbieden van een mooi groeipad binnen het bedrijf. Toch valt dit voor veel mensen in de werkelijkheid vaak vies tegen. Er blijken dan geen doorgroeimogelijkheden te zijn, of er wordt niet goed naar de wensen van een medewerkers geluisterd. Wil je jouw team dus tevreden houden? Dan kun je maar beter zorgen dat je met iedereen in gesprek gaat over zijn of haar carrièrepad.

Career

5. Wees sterk in de communicatie

Goede communicatie is key! Wees duidelijk in alles wat je naar buiten brengt. En zorg dat jouw medewerkers ook altijd het gevoel hebben dat ze jou makkelijk kunnen bereiken. Houd de lijntjes altijd zo kort mogelijk. Hoe moeilijker de communicatie verloopt, hoe minder tevreden de meeste mensen uiteindelijk zullen zijn.

6. Spreek je waardering uit en vier alle overwinningen!

Bij een duidelijke communicatie, hoort ook het uitspreken van waardering naar jouw team. Het laten blijken van jouw waardering kun je op ontelbaar veel manier doen. Een leuke manier is bijvoorbeeld het vieren van overwinningen. Zorg ervoor dat iedere positieve gebeurtenis onmiddellijk wordt herkent en maak er vervolgens een feestje van!

7. Bied creatieve secundaire arbeidsvoorwaarden aan

De arbeidsmarkt is booming! En dat betekent dat bedrijven het toch echt tegen elkaar op moeten nemen om nieuw talent aan te trekken en – huidig talent te behouden. De standaard secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals 25 vakantiedagen en een kleine reiskostenvergoeding zullen in veel gevallen al niet meer voldoende zijn. Wees daarom creatief! Haal alles uit de kast en verras medewerkers met unieke arbeidsvoorwaarden! Zo houd je jouw medewerkers tevreden én trek je sneller toptalent aan!

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!