Duurzaamheid in het bedrijfsleven

Duurzaamheid wordt op steeds meer vlakken in ons leven toegepast. We kopen biologische producten, sorteren ons huisvuil en kiezen steeds vaker voor duurzamer vervoer. Maar hoe zit dit op ons werk? Bij veel bedrijven valt er nog een hoop te verbeteren op het gebied van duurzaamheid. Waar kun je bij duurzaamheid op de werkvloer aan denken? En hoe pas je het toe? Lees hier hoe je jouw steentje kunt bijdragen!

Kies voor een duurzame werkplek

Het creëren van een ‘groene’ werkplek begint met een duurzaam gebouw. Dat houdt in: een gebouw waarbij de verwarming, het water en de elektriciteit steeds de meest milieuvriendelijke oplossing gebruikt om energieverbruik te beperken. Nu zijn dit natuurlijk grote aanpassingen die op organisatorisch vlak geregeld moeten worden. Toch kom je met een aantal kleine aanpassingen ook al een heel eind.

Zo kun je bijvoorbeeld energie besparen door:

  • Verlichting met sensoren te installeren, zodat lampen vanzelf uitgaan wanneer er geen beweging op de vloer is
  • Een timer-stopcontact te gebruiken, die buiten werkuren automatisch wordt uitgeschakeld
  • Je computerscherm niet op sluimerstand, maar volledig uit te zetten
  • Alle lampen door led-lampen te vervangen

Gebruik duurzame materialen

Voor jouw kantoor of werkplaats kun je het beste kiezen voor kwaliteit. Gebruik bijvoorbeeld biologische producten, zoals biologische schoonmaakmiddelen. Of koop eens een allesreiniger of afwasmiddel van een milieuvriendelijk merk die gemaakt is met biologisch afbreekbare middelen.

Duurzaamheid

Beperk de hoeveelheid afval

Ga voor herbruikbare producten, om je hoeveelheid afval te beperken. Neem je eigen drinkbeker of waterfles mee of zet mokken klaar voor je collega’s! En kies voor producten die je met elkaar kunt delen, zoals kantoorartikelen bijvoorbeeld.

Pak de fiets of e-bike!

Verklein je ecologische voetafruk door de auto in te ruilen voor het openbaar vervoer, of beter nog: de fiets! Naar je werk fietsen is niet alleen duurzamer, maar ook beter voor je eigen gezondheid en weerstand. Fiets je al jaren naar je werk? Moedig je collega’s dan aan om hetzelfde te doen. Woon je echt te ver weg? Denk dan eens aan carpoolen of werk wat vaker vanuit huis.

Investeer in een gezonde levensstijl

Duurzame bedrijven geven om het welzijn van hun medewerkers, door bijvoorbeeld te investeren in de ergonomie. Zorg ervoor dat je personeel er een gezonde levensstijl op nahoudt en geef hierin ondersteuning waar nodig! Je wil natuurlijk dat jouw team zo lang mogelijk op een gezonde manier kan meedraaien. Zorg na inspanning, voor genoeg ontspanning en biedt bijvoorbeeld sportlessen aan na of tijdens werktijd! Zo zorg je voor een duurzame inzetbaarheid.

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!