Fixed mindset vs growth mindset

Denk jij snel dat je iets niet kan? Of heb jij het idee dat je nooit uitgeleerd bent? Het heeft alles te maken met een fixed of growth mindset. Werknemers met een growth mindset zijn een grote aanwinst voor bedrijven. Wil jij weten wat dit inhoudt, waarom dit zo is en hoe je dit kan stimuleren? Lees dan snel verder!

Het verschil tussen een fixed en growth mindset

Het verschil tussen een fixed en een growth mindset is goed te merken bij de volgende twee zinnen. Denk jij: “Zo doen wij het al jaren hier” of “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”. De eerste zin slaat op een fixed mindset en de tweede op een growth mindset. Iemand met een fixed mindset is overtuigd dat mensen geboren zijn met talenten en capaciteiten en dat intelligentie vast staat. Daarentegen is iemand met een growth mindset ervan overtuigt dat je invloed hebt op jouw eigen ontwikkeling en dat je alles kunt leren. Mensen met een growth mindset willen zich ontwikkelen en staan open voor nieuwe ideeën – daar leer je immers van en kom je verder door. Het is niet dat mensen met een growth mindset ontkennen dat je talent kunt hebben voor iets, maar door tijd, energie en moeite ergens in te sterken wordt je succesvol. Uit je comfortzone stappen is de beste manier om iets nieuws te leren – wees niet bang om fouten te maken, daar leer je van.

Voordelen van een growth mindset

Een fixed mindset kun je in het leven best beperken – je kunt het wel of je kunt het niet: daar kun je niks aan doen. Maar wanneer jij ervan overtuigd bent dat je talenten kunt ontwikkelen en meer kunt groeien, dan bereik je meer en helpt dit je verder in je werk. Voor je werkgever en collega’s heeft een growth mindset een positieve invloed. Je gelooft er immers ook in dat je samen verder kunt komen. Hiermee kun je anderen ook helpen uit hun comfortzone te stappen. Hier is het idee van ‘fouten mogen maken, want hier leer je alleen maar van’ een belangrijke mindset. Experimenteren brengt het bedrijf verder, want hierdoor komen jullie op nieuwe ideeën.

Fixed en growth gedachten herkennen

Onthoud dat het hebben van een fixed of growth mindset een spectrum is. Het kan zijn dat jij graag uitdagingen aangaat, maar niet graag feedback ontvangt. Daarbij kan het afhangen van de situatie. Wel is het goed om de “fixed en growth gedachten” te herkennen en vanuit de bevindingen te handelen. Je hebt invloed op je mindset – je kunt alles leren: hoe bewuster je ervan bent, hoe meer je ermee kan oefenen en hoe meer je ervan leert!

Growth mindset stimuleren op de werkvloer

Een growth mindset brengt je bedrijf dus verder. Maar hoe zorg ervoor dat mensen uit hun comfortzone stappen en dat zij een growth mindset kunnen ontwikkelen? Hier lees je onze tips!

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!