Het geheim van een gelukkig werkleven

De een is tevreden als hij of zij vanuit huis kan werken en de ander wordt gelukkig van een enorm afwisselende baan. Ook zijn er een aantal factoren waarvan is bewezen dat ze ervoor zorgen dat iemand zich gelukkig voelt op zijn werk. Welke factoren dat zijn? Je leest het hier!

Voldoening

Uit onderzoek blijkt dat de sleutel tot een gelukkig leven voornamelijk bestaat uit een goede balans tussen wat je precies in je werk stopt en wat je eruit haalt. Het heeft dus alles te maken met wederkerigheid. En dat bestaat uit drie niveaus, namelijk:

  1. De mensen met wie je samenwerkt

Hierbij kun je denken aan je klanten of partners. Heb je het gevoel dat je waardering krijgt voor het werk of het product dat je levert? Om plezier in je werk te houden is het belangrijk dat je in ieder geval op de hoogte bent van de mate van tevredenheid en waardering van de mensen met wie jij werkt.

      2. Jouw team

Werken doe je met én voor elkaar. Hoe vaak krijg je steun van je collega’s? En hoe vaak spring jij zelf in voor je teamgenoten? Deze wederkerigheid zorgt namelijk voor veel voldoening!

    3. De organisatie waarvoor je werkt

Maak je iedere dag overuren, dan geeft het een extra boost als dat ook wordt opgemerkt door de organisatie waarvoor je dit doet. Alleen de erkenning hiervan is vaak al genoeg voor veel mensen. Als je als organisatie iets terugdoet voor mensen die extra hard werken, zorg je er helemaal voor dat mensen meer plezier krijgen in hun werk!

Waardering

Uit je gevoel

Wat gebeurt er als je juist geen waardering krijgt, vanuit je collega’s, je team of je werkgever? Dan kan het zo zijn dat je tegenzin om te werken groter wordt. Als dat gebeurt, is het belangrijk dat je het uitspreekt. Ga een gesprek aan met je leidinggevende of vraag om feedback als je het gevoel hebt dat jouw werk niet erkent wordt.

Houd je werk- en privéleven gescheiden

Soms ben je zo bezig met je werk, dat je het meeneemt naar huis. En daarmee bedoelen we niet alleen dat je thuis je laptop weer openslaat en aan het werk gaat, maar dat je ook mentaal bezig blijft met wat er op je werk is gebeurd. Laat het los. Werk is werk en thuis is thuis. Je houdt je werk en privéleven daarbij ook beter gescheiden door niet te veel na werktijd met je collega’s om te gaan; ook al kan dat natuurlijk erg gezellig zijn. De kans is dan groot dat je het automatisch over werk gaat hebben. En daar zit je niet altijd op te wachten!

Blijf bij jezelf

Past een bedrijf of rol niet bij jou? Kun je echt al jouw talenten benutten? Vraag jezelf af waarom je ergens wil werken en blijf altijd bij jezelf! Kun je ergens niet jezelf zijn of jouw talenten zo goed mogelijk gebruiken? Dan is het wellicht tijd om over te stappen naar een ander bedrijf.

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!