Hoe ziet het bedrijfsleven er in de toekomst uit?

Een vijfdaagse werkweek, een carrière lang bij hetzelfde bedrijf en jezelf volledig specialiseren in één gebied: zo zag het bedrijfsleven er voor veel mensen een lange tijd uit. Maar inmiddels ziet de wereld er anders uit en verandert ook de manier waarop we werken langzaam met ons mee. Zo eisen we meer flexibiliteit, worden er andere skills van ons verwacht en zijn sommige banen zelfs helemaal verleden tijd.

Flexibel werken

Werk je sinds de pandemie thuis, maar vind je het eigenlijk wel lekker zo? Dan kun je gerust je hart op halen. Flexibel werken wordt bij steeds meer bedrijven namelijk de norm. Ook na de pandemie zullen veel bedrijven thuiswerken aansporen. Zo merken veel mensen dat werken vanuit huis zorgt voor extra motivatie, focus én minder reistijd. In de toekomst zul je als bedrijf dus al snel een streepje achter hebben als je flexibel werken niet mogelijk maakt.

Een kortere werkweek

In meerdere landen worden kortere werkweken met salarisbehoud getest. Dat komt tot dusver vooral vanuit bedrijven zelf. Zo had het Nieuw-Zeelandse bedrijf Perpetual Guardian drie jaar geleden al de primeur door zijn tweehonderd werknemers vier, in plaats van vijf dagen te laten werken voor hetzelfde salaris. Ook Microsoft Japan lanceerde dit programma twee jaar terug. De productiviteit van het personeel zou daarmee met veertig procent zijn gestegen. Inmiddels spelen steeds meer bedrijven in verschillende landen met dit idee en zou een kortere werkweek ook voor Nederlandse werknemers zo maar eens de toekomst kunnen zijn.

Werken in de toekomst

Nieuwe skills

Het is goed om nieuwe dingen te blijven leren en jezelf ten alle tijden te blijven ontwikkelen. Naarmate de tijden veranderen, wordt er namelijk ook om andere vaardigheden gevraagd. Waar je vroeger bijvoorbeeld werd aangenomen omdat je één skill enorm goed beheerste, wordt er nu vaak gekeken naar een combinatie van meerdere vaardigheden. Skills waar nu én in de toekomst voornamelijk op wordt gelet zijn onder andere: analytisch denken, communiceren, samenwerken en organiseren, flexibiliteit, vindingrijkheid en creativiteit.

Robotisering

Naar verwachting wordt de rol van computers en robots steeds groter. Zo is de verhouding tussen mens en machine op dit moment nog 71 procent mens en 29 procent machine, maar zal deze verhouding volgens recent onderzoek binnen een jaar verschuiven naar 58 procent mens en 42 procent machine. Dat betekent dat een aantal banen zelfs helemaal zullen verdwijnen. Dit zijn voornamelijk functies die te maken hebben met dataverwerking en informatieverzameling.

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!