Hoe zorg je voor diversiteit en inclusie op de werkvloer?

Iedereen wil zich thuis voelen binnen een bedrijf. Diversiteit en inclusie staat daarom bij veel organisatie op de agenda. Echter is het in praktijk brengen van deze ideeën voor veel nog lastig. Hoe zorg je voor een divers en inclusief personeel? En wanneer je dit hebt behaalt, hoe zorg je er dan voor dat iedereen zich ook thuis voelt en blijft voelen?

Wat houdt diversiteit en inclusie op de werkvloer in?

Diversiteit gaat om verschillende mensen op de werkvloer – zichtbare en onzichtbare verschillen. Zichtbare verschillen zijn bijvoorbeeld huidskleur, leeftijd, geslacht en bepaalde handicaps. Voorbeeld van onzichtbare verschillen zijn: religie, gender, normen en waarden, cultuur en opleidingsniveau. Een divers team is een mix van mensen met deze eigenschappen. Inclusie gaat over hoe je met deze verschillen omgaat. Inclusie gaat over wie mee mag beslissen. Hierbij gaat het over het gedrag van mensen ten opzichte van elkaar. Diversiteit gaat om de mix van verschillen en inclusie over hoe er met deze verschillen wordt omgegaan.

Waarom is diversiteit en inclusie belangrijk?

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat iedereen gelijke kansen verdient en zich thuis moet voelen op zijn of haar werk. Je wilt in jouw organisatie niet het gevoel hebben dat mensen zich gediscrimineerd voelen, dat er machtsverschillen zijn of dat sommige mensen niet bij jouw kunnen werken enkel om een handicap. Daarbij presteren organisaties die divers en inclusief zijn beter. Deze organisaties zijn creatiever, nemen betere beslissingen en zijn aantrekkelijk voor elke markt. Zij worden gezien als bedrijven die bij de tijd en innovatief zijn. Het is goed voor je imago en reputatie. Een team van verschillende mensen, betekent ook meer diverse perspectieven, talenten en kwaliteiten. Het opdoen van nieuwe creatieve ideeën en besluiten nemen, wordt hierbij bevordert. Er worden nieuwe producten ontwikkelt en nieuwe markten getriggerd. Een betere afspiegeling van de samenleving leidt tot meer mensen die zich kunnen identificeren. In deze tijd van concurrentie, zowel op de arbeidsmarkt als afzetmarkt, is diversiteit en inclusie een streepje voor om jezelf te onderscheiden en mensen aan te trekken. Bij veel werkzoekenden, consumenten en bedrijven is dit ook een belangrijk onderwerp en zij nemen dit mee in het maken van keuze. Kortom: een organisatie die divers en inclusief is leidt tot meer groei, winst en geluk!

Tips!

Duidelijk beeld van hoe jullie hier tegenover staan

Het begint allemaal bij een duidelijk beeld van waar jullie als organisatie nu staan en wat jullie doel is. Stel een duidelijke strategie samen, met een meerjarenplan om inclusiviteit te bevorderen. Het draait niet enkel om diversiteit bij het aannemen van nieuwe mensen of alleen de HR-afdeling. Diversiteit en inclusie gaat iedere afdeling aan. Maak een analyse van hoe het nu is en waar jullie heen willen. Daarbij is het belangrijk om dit niet alleen maar met het MT te doen, maar iedereen hierin te betrekken. Een anonieme enquete kan helpen bij het verkrijgen van een goed beeld van hoe het nu is en waar jullie als organisatie heen willen.

Houd rekening met ongemak en schuring

Diversiteit betekent verschil. Meer verschillen kan leiden tot ongemak, frictie en schuring – misschien wel conflict. Iedereen heeft vooroordelen, wees hier bewust van en open over. Het is belangrijk om duidelijke doelen, normen en waarden te hebben. Communiceer hierover en zorg dat er een open cultuur is waar dit bespreekbaar is. Een respectvolle omgeving is hierin essentieel.

Divers werven

Het werven van nieuwe werknemers is een belangrijk onderdeel voor een diversere personeelsmix. Onbewust kiezen managers en leidinggevende een kopie van zichzelf. Een mogelijkheid om dit tegen te gaan is “open hiring”. Met open hiring melden kandidaten zichzelf aan en worden gelijk aangenomen zonder gesprek. Het enige belangrijke is dat je denkt dat je aan de eisen kunt voldoen. Bekijk ook eens goed de vacatureteksten. Staan er geen mannelijke connotaties in? Zet er een stukje neer over de bedrijfscultuur: wie zijn jullie en waar staan jullie voor? Hierin kan je de diversiteit en inclusie ook meenemen. Niet alleen dat jullie dit goed vinden, maar ook hoe en waarin dat terugkomt.

Diversiteit benutten

Houd naast diversiteit ook rekening met inclusie. Diversiteit en inclusie draait niet alleen om het aantrekken van diverse mensen, maar ook om hoe de cultuur is ingericht. Een respectvolle en open omgeving is hierin belangrijk en ruimte om met nieuwe ideëen te komen – geen “wij doen het altijd al zo hier” tijdens de inwerkperiode. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de toegankelijkheid van rolstoelen. Zijn alle team divers verdeeld? Ook de hogere functies? En krijg je vrij om het Suikerfeest te vieren? Zorg dat iedereen zich gehoord voelt en dat jullie meedenken in mogelijkheden.

Breng naar buiten dat jullie divers en inclusief zijn

Na bewustwording is het ook belangrijk om dit naar buiten te brengen. Wees hierin wel transparant en doe dit niet alleen voor je imago. Je imago moet aansluiten op je identiteit en reputatie. Maar wanneer medewerkers meedoen aan de Gay Pride, is dit goed om naar buiten te brengen. Neem ook de foto’s op jullie website en socials onder de loep. Komen deze overeen met het beeld van jullie bedrijf en waar jullie voor staan.

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!