Met deze tips doorbreek je de werksleur!

Iedereen heeft wel eens zo’n dag die net even anders voelt. Misschien heb je geen focus, ontbreekt het aan motivatie of kun je je er gewoon niet toe zetten om iets af te krijgen. Zo’n dag is normaal. Maar wordt deze dag een paar dagen, weken of zelfs maanden? Dan kan het goed zijn dat je in een sleur terecht bent gekomen. Hoe je daar weer uit komt? Wij zetten de beste tips voor je op een rijtje!

Evalueer je werk- én privéleven

Neem eens de tijd om na te denken hoe je in de eerste plaats in deze sleur bent belandt. Probeer voor jezelf na te gaan op welk punt je je precies anders begon te voelen en bedenk je dan wat daar de trigger van zou kunnen zijn. Dat betekent dat je ook je privéleven onder de loep moet nemen: het kan zo zijn dat jouw sleur niets met je werk te maken heeft.

Aan de andere kant is de kans natuurlijk groot dat het wel met je carrière te maken heeft. Niet iedere werkomgeving is even bemoedigend en motiverend. Word je bijvoorbeeld constant bekritiseerd of ondergewaardeerd op je werk? Dan kan dat een grote bron van frustratie zijn en er voor zorgen dat je je compleet uitgeblust voelt als je werkdag er op zit.

Wees niet te hard voor jezelf

Ga niet aan jezelf twijfelen wanneer je in een sleur terecht komt. Veel mensen denken namelijk dat het gebrek aan motivatie en het niet afmaken van bepaalde taken door hun capaciteiten komt en daardoor gaan ze zich schuldig voelen. Bedenk dat het normaal is om je uitgeblust te voelen als je een tijd lang alles op alles hebt gezet of als je geen waardering krijgt van je werkgever. Probeer onderscheid te maken tussen je lichamelijk en je mentaal opgebrand voelen. Zo kom je gemakkelijker bij de bron van jouw probleem en kun je er ook sneller iets aan doen.

Boek een mini-retreat

Het is makkelijk om te vergeten wat jou ooit motiveerde om je werk te gaan doen. Waar haalde je destijds de inspiratie vandaan? Waarom maakt dit vak je zo gelukkig? Wanneer je dit niet meer weet, is het tijd om een weekendje weg voor jezelf te plannen. Neem één of twee dagen om je volledig op jezelf te focussen. En daarvoor hoef je echt niet naar de Bahama’s. Al ga je twee dagen lang op de bank zitten. Waar je ook heengaat: zorg ervoor dat je volledig tot rust komt en de tijd hebt om jezelf vragen te stellen. Vraag jezelf bijvoorbeeld eens: “Wat zou ik doen als geld geen probleem zou zijn?” of “Op welke momenten voel ik me op mijn best?”. Schrijf je antwoorden op als reminder voor als je weer achter je laptop zit en gebruik ze als inspiratie wanneer je je in een sleur begeeft.

Met deze tips doorbreek je jouw werksleur

Focus je op één taak tegelijk

Staat jouw to-do lijst op ontploffen? Moet je honderd e-mails beantwoorden, een rapport schrijven en een nieuwe campagne bedenken voor die nieuwe klant? En dat allemaal op één dag? Dan is de kans groot dat je blijft hangen in de wekelijkse vergadering en aan het einde van de dag geen een taak hebt kunnen afvinken. Je gaat met een schuldgevoel naar huis en de volgende dag voel je nog meer druk. Als je probeert te veel ballen in de lucht te houden, kan voor een verlammend effect zorgen. Je bevriest en wat gebeurt er? Alle ballen vallen op de grond. Op dit moment is het noodzakelijk om je op één taak tegelijk te focussen. Geef jezelf bijvoorbeeld een hele dag om een taak goed af te ronden. Zo voorkom je dat je zaken gaat afraffelen om maar door die to-do lijst heen te komen. Je zult zien dat je met deze aanpak uiteindelijk juist tijd over houdt en met een goed gevoel aan je volgende taak kunt beginnen!

Zorg voor een momentje voor jezelf

Natuurlijk wil je een goede indruk maken op je werkgever, maar het is ook belangrijk dat je jezelf daardoor niet verliest. Ga af en toe eens een eindje wandelen of stop eens tien minuten met werken en luister naar een podcast. Al voelt het misschien alsof je dit tijd kost, uiteindelijk zal dit je schelen. Je bent namelijk even uit je sleur, en kunt je focus hierna weer volledig herpakken. Doe je dat niet? Dan zul je zien dat je aan het einde van de dag geen energie hebt om creatief te zijn, of om aan nieuwe taken te beginnen. Wees dus effectief met je tijd en zorg ervoor dat je iets doet waar je inspiratie uithaalt.

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!