Wat doe je als je je werk niet meer leuk vindt?

Soms kun je er gewoon niet omheen. Je loopt je kantoor binnen en het lood zakt je in de schoenen. Je vindt je baan niet meer leuk en het is hoog tijd dat hier iets aan verandert. Toch hoef je niet meteen aan je ontslagbrief te beginnen. Met de volgende vijf tips kan het zo zijn dat je binnenkort weer met plezier naar je werk gaat.

1. Houd je “ik haat mijn baan”-gedachten voor jezelf

Je wil jouw mening over de verschrikkelijke baan die je hebt kwijt. Logisch. Toch is het geen slim idee om dit aan de grote klok te hangen. Houd je gedachten voor jezelf, schrijf ze op of deel ze met je partner, beste vriend of familielid; maar laat je collega’s er buiten. De kans is namelijk groot dat jouw mening wordt verdraaid en uiteindelijk bij de verkeerde persoon terechtkomt. En dat maakt je baan er niet leuker op.

2. Ga niet aan jezelf twijfelen

Wanneer je jouw baan niet meer leuk vindt, kun je aan jezelf gaan twijfelen. Doe ik iets verkeerd? Overdrijf ik niet? Waren mijn verwachtingen niet te hoog voordat ik deze baan aannam? Het antwoord is in veel gevallen ‘nee’. Het zit namelijk zo: als je een baan hebt die bij je past, dan twijfel je daar geen seconde aan. Ook zul je merken dat als je jouw droombaan eenmaal hebt gevonden, je juist beter wordt in wat je doet en je verwachtingen zelfs worden overtroffen. Het ligt dus niet altijd aan jezelf. Ga je echt met tegenzin naar je werk? Dan zit er toch echt iets niet goed.

3. Neem niet meteen ontslag

Heb je een werkgever die jou onredelijk behandelt? Of valt er niet te praten met die ene collega waar je nou net zoveel mee moet samenwerken? Dan kan het verleidelijk zijn om van de een op de andere dag de handdoek in de ring te gooien en ontslag te nemen. Doe dit niet! Vraag jezelf eerst eens af of er dingen zijn die je kunt veranderen voor jezelf. Ben je het gesprek al aangegaan? Misschien is jouw werkgever toch niet zo onredelijk als je dacht en heeft die vervelende collega gewoon veel aan zijn of haar hoofd. Wees eerlijk en spreek je twijfels uit. Wie weet zorgt dat voor een positieve verandering. Zo niet? Begin dan eerst rustig met het zoeken naar een nieuwe baan en verlaat het bedrijf vervolgens met opgeheven hoofd.

You've got this

4. Kaart het aan

Bedenk eens voor jezelf waardoor jij wél met plezier naar werk zou gaan. Misschien voel je je al een stuk beter wanneer je een dag vanuit huis werkt, of zelfs een halve dag minder werkt. Wil je meer verantwoordelijkheid in je werkzaamheden? Zou je door willen groeien? Of vind je dat er processen anders moeten? Heeft het met je collega’s te maken of ontbreekt het simpelweg aan gebrek of waardering? Ga dit voor jezelf na en maak dit bespreekbaar. Wees niet bang om voor jezelf op te komen en uit te spreken waar voor jou het probleem zit. Vraag om je heen of je gelijkgestemden kunt vinden en kaart het samen aan. Misschien kan er worden geschoven met de werkzaamheden van jou en je collega en wordt het zo voor jullie allebei leuker. En misschien ben je wel veel beter op je plek zijn in een andere positie binnen het bedrijf. Bedenk dus hoe je een meerwaarde kan leveren in een andere rol en kaart dit aan!

5. Switch it up

Vind je jouw werk niet meer leuk omdat je gewoon weg in een werksleur zit? Probeer je werkdag dan wat interessanter voor jezelf te maken door bijvoorbeeld met nieuwe ideeën te komen, een teamspirit-dag te organiseren, of eens op een totaal andere locatie te werken (als dat mogelijk is). Zorg ervoor dat je er in ieder geval alles aan hebt gedaan om jouw werkdag leuker te maken. Is het dan nog niet gelukt? Zoek dan maar op je gemak verder naar een nieuwe werkgever.

Volg onze LinkedIn pagina en blijf op de hoogte!